Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

DPH 2013: Nahlášení bankovních účtů

Jan Kroupa
verified
rating uzivatele
(120 hodnocení)
10. 2. 2013 16:06:50
V návaznosti na tento příspěvek Radka Kilevníka doplňuji další informace.
Příspěvek je rozdělen na tři oddíly:
  • informace pro nové plátce DPH (od 1.1.2013),
  • informace pro dřívější plátce DPH (do 31.12.2012),
  • informace společné pro nové i dřívější plátce DPH.
    Informace pro nové plátce DPH (od 1.1.2013)
    Od 1. ledna 2013 platí novela zákona o dani z přidané hodnoty, která pro nové plátce jako povinný registrační údaj stanoví všechna čísla bankovních účtů, která jsou používána pro ekonomickou činnost.
    Z těchto účtů je nový plátce oprávněn určit, která z takto sdělených čísel účtů budou zveřejněna.
    § 96 Povinný registrační údaj
    (1) V přihlášce k registraci plátce je osoba povinná k dani povinna uvést také čísla všech svých účtů u poskytovatelů platebních služeb, pokud jsou používány pro ekonomickou činnost.
    (2) Osoba povinná k dani je oprávněna určit, která čísla účtů podle odstavce 1 budou zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup.
    Nový plátce toto sdělení provede prostřednictvím formuláře Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty (25 5104 MFin 5104, vzor č. 5 - ke stažení zde), konkrétně v oddílu 11.
    Informace pro dřívější plátce DPH (do 31.12.2012)
    Dřívějších plátců se dotýká bod 9 přechodných ustanovení zákona č. 502/2012 Sb., zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony:
    9. Osoba povinná k dani, která byla ke dni předcházejícímu dni nabytí účinnosti tohoto zákona plátcem, je povinna oznámit správci daně do 2 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona údaje uvedené v § 96 zákona č. 235/2004 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Pokud tato osoba nesplní tuto povinnost, má se za to, že určila ke zveřejnění všechny účty, které správce daně vede na základě její registrační povinnosti.
    Stávající plátci musí do 28. února 2013 rovněž oznámit svému finančnímu úřadu všechna čísla bankovních účtů, která jsou používána pro ekonomickou činnost.
    Stávající plátce toto sdělení provede prostřednictvím formuláře Oznámení o změně registračních údajů / Žádost o zrušení registrace (25 5111 MFin 5111, vzor č. 1 - ke stažení zde), konkrétně v oddílu 12.
    Pokud však stávající plátce toto sdělení neprovede, dojde ke zveřejnění všech jeho účtů, které finanční úřad u něj eviduje (které získal při dřívějším registračním řízení).
    Informace společné pro nové i dřívější plátce DPH
    Proč toto všechno? Snaha (nebo naivní představa, to nechám každému na uvážení) zákonodárců omezit daňové úniky.
    Protože pokud příjemce plnění (tedy odběratel, zákazník atd.) provede (byť částečnou) úhradu na jiný, než zveřejněný bankovní účet, ručí za nezaplacenou daň.
    Stejně tak příjemce plnění ručí, pokud je dodavatel označen jako nespolehlivý plátce.
    (1) Plátce, který přijme zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku uskutečněné jiným plátcem nebo poskytne úplatu na takové plnění (dále jen „příjemce zdanitelného plnění“), ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud v okamžiku jeho uskutečnění věděl nebo vědět měl a mohl, že
    a) daň uvedená na daňovém dokladu nebude úmyslně zaplacena,
    b) plátce, který uskutečňuje toto zdanitelné plnění nebo obdrží úplatu na takové plnění (dále jen „poskytovatel zdanitelného plnění“), se úmyslně dostal nebo dostane do postavení, kdy nemůže daň zaplatit, nebo
    c) dojde ke zkrácení daně nebo vylákání daňové výhody.
    (2) Příjemce zdanitelného plnění ručí také za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je úplata za toto plnění
    a) bez ekonomického opodstatnění zcela zjevně odchylná od obvyklé ceny25),
    b) poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na účet vedený poskytovatelem platebních služeb mimo tuzemsko, nebo
    c) poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jiný účet než účet poskytovatele zdanitelného plnění, který je správcem daně zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup.
    (3) Příjemce zdanitelného plnění ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je v okamžiku jeho uskutečnění o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je nespolehlivým plátcem.
    Pro úplnost, Generální finanční ředitelství nedávno vydalo Informace GFŘ k aplikaci §106a zákona č.235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (nespolehlivý plátce) a souvisejících ustanovení, které se týkají právě nespolehlivých plátců. Stahovat můžete zde.
  • 10. 2. 2013 16:06:50
    https://webtrh.cz/diskuse/dph-2013-nahlaseni-bankovnich-uctu/#reply864691
    Pro odpověď se přihlašte.
    Přihlásit