Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak na marketing stránek svatebního fotografa?

mafoto
verified
rating uzivatele
12. 5. 2012 11:55:35
Zdravím, jsem svatební fotograf, mám stránky staré cca 2 měsíce a přemýšlím, jak dál v reklamě a marketingu.
1) Pravidelně píši PR články, snažím se psát neduplicitní, publikuji na cca 120 českých free PR serverech
2) Registrace v katalozích a firemních databázích proběhla
3) PPC kampaň mám u Adwords
4) Proběhla registrace na tématických serverech o fotografování
5) Proběhla výměna odkazů - zatím s ne moc kvalitními weby, jelikož mé ranky nejsou aktrativní
6) Nechal jsem natisknout letáky a sám jsem si je roznesl v Olomouci a okolních městech
Působím v Olomouci, takže je pro mě stěžejní klíčové spojení "svatební fotograf Olomouc" na to jsem na 1. straně na seznamu i google a pomalu se sunu dopředu. Chtěl bych být na tento výraz na 1. místě + klíčová slova fotograf olomouc a svatební fotograf.
Mám otázku, jak postupovat dále s co nejnižšími náklady? Fotím svatby za 2-4 tis., takže nemohu do reklamy investovat více peněz.
Vyplatí se mi placený zápis na nějakém oborovém serveru o svatbách? Zatím mám nejvíce přístupů z google.
Případně nějaké další nápady na jiný způsob reklamy? Netušíte jak je to s výlepem letáků lepkami na domovní dveře např. v panelových domech - smí se to a nebo ne?
12. 5. 2012 11:55:35
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764014
Majo Kolesar
verified
rating uzivatele
12. 5. 2012 12:22:36
Co sa tyka bodu 5) zameral by som sa na komplementarne sluzby k fotografovaniu svadieb tj. vizazisti, pozicovne svadobnych siat, prenajom luxusnych vozidiel. Identifikujte sluzby, ktore su vyuzivane pri priprave alebo realizovani svadby a svoju reklamu cielte tam ci uz to bude formou banneru alebo vymenou odkazu..
Vylepovanie letakov na domove dvere sa nestretava s velkym nadsenim z pohladu majitelov bytov - ak tak umiestnit letak na plochu, ktora je urcena na taketo oznamy..
Dalsia propagacia napriklad prostrednictvom referencii - odporucte ma svojim znamym a ziskate ako bonus svadobnu fotoknihu alebo predsvadobne fotenie gratis..
12. 5. 2012 12:22:36
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764013
Martin
verified
rating uzivatele
(62 hodnocení)
12. 5. 2012 12:29:44
Osobně bych se vykašlal na výměnu odkazů s netématickými weby. Podle mně zbytečnost. A taky bych to nepřeháněj s psaním PR článků na freeweby. Neříkám, že bych tam ty články nedával, ale pomalu a postupně. Určitě ne naflákat 100 článků za měsíc. Klidně bych psal jeden týdně. Ta stránka je ještě moc mladá, aby byla všude první. Pokud ovšem vydržíš web postupně podporovat, neměl by být problém na tohle KW být špici. Taky bych se zákazníků ptal, zda souhlasí s vystavením fotogalerie u Tebe na webu. Kdo by souhlasil, udělat bych jim fotogalerii s jejich fotkama a poslat na ni odkaz a připomenutím, že si odkaz mohou hodit třeba na FB a sdílet fotografie s přáteli.
12. 5. 2012 12:29:44
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764012
Lukáš Král
verified
rating uzivatele
(13 hodnocení)
12. 5. 2012 12:59:52
Co to zase je?!
Už i mě, věčného optimistu nasí*á, že na začátku každého vlákna o marketingu začnou autoři psát o SEO.
Chcete být Martine na prvním místě v Google a přes to prodávat nebo "dělat marketing" a díky němu prodávat? Tohle jsou rozdílné věci a u jednotlivce je nemožné obě zvládnout.
12. 5. 2012 12:59:52
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764011
mafoto
verified
rating uzivatele
12. 5. 2012 13:33:25
KejliCZ: Díky za námět, to s FB je skvělá připomínka a nápad.
Majo Kolesar : Děkuji, o to se právě snažím - spojit se s firmami nabízející služby v oblasti svateb.
L4cKy: Díky Lukáši, u mě funguje, že když mě něco štve, tak to ignoruji :)
12. 5. 2012 13:33:25
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764010
David Lörincz
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
12. 5. 2012 13:59:01
Napadlo mě zkusit nabídku přes slevové portály - cena, za kterou fotíš je více než pěkná, protože běžně se pohybuje cena kolem 7-10 tisíc. Mnoho lidí volí fotografy na svatbu z řad svých kamarádů neprofesionálů právě z důvodu ušetření nákladů. Pokud by jsi cenu nadsadil na webu na 7 tisíc, a dal dejme tomu 40% slevu, tak by to myslím bylo pro mnoho uživatelů zajímavé a pár desítek zakázek by jsi získal.
Další možnost bych viděl v offline affilu - nabídni zákazníkům, jenž budeš fotit slevu dalších x % v případě, že Ti dohodí další zakázku. Svatba se plánuje v dostatečném předstihu a mezi kontaktováním fotografa a svatbou může být dostatečný prostor. Je velmi pravděpodobné, že nevěsta zná další kamarádku, jenž se bude v nejbližší době také vdávat...
Dále bych navrhl rozšíření služeb - focení promování, vítání občánků, narozeninových oslav. Po svatbě totiž následuje často dítě a význačná jubilea - pomalu se tak můžeš stát rodinným fotografem ...
12. 5. 2012 13:59:01
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764009
Burak
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
12. 5. 2012 14:21:21
trošku mimo téma - podle toho, co jsem četl na Vašem webu, tak máte na vyšší ligu jako fotograf - není škoda ztrácet čas focením svateb ? Ale možná, že jsem úplně mimo :-)
12. 5. 2012 14:21:21
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764008
Auxi
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
12. 5. 2012 15:28:04
- 1 článok na luxusnom serveri je lepší ako 50 na free, to isté platí s odkazmi - 1 velmi dobrý odkaz je lepší ako 50 slabých
- adwords kampan by sa dala možno ešte optimalizovat, aby sa skutočne k vám dostávali zákazníci so serióznym záujmom
- stránku máte dobrú, možno by sa dala prerobiť ešte, aby ste vypichli nejakú osobitosť - vždy je dobré niečím sa odlišovať od konkurencie
- pridať aj iné fotografické udalosti, i keď je možné, že univerzity sa kamarátia iba s vyvolenými fotografmi, vždy je dobré mať v ponuke aj promócie a pod.
- reklamu na verejné priestory, tomu moc nefandím - Česko aj Slovensko sú prehltené letákmi, každý len otravuje s niečím. Reklamu len na logické miesta - napr. salóny so svadobnými šatami, alebo do firiem, čo robia svadobné oslavy a pod
- možno by ste mohli osloviť nejaké miestne regionálne noviny, periodiká, malé spravodajské portály, inzertné tlačivá a pod. a ponúknut im obchod, z ktorého by ste mali reklamu, ale neplatili by ste za to - niektoré noviny uverejňujú fotky mladomannželov, novorodencov, domácich zvieratiek a pod., lebo tam ide väčšinou o šťastné a príjemné udalosti, s ktorými sa ľudia radi pochvália, noviny zaplnia priestor a trošku si zvýšia náklad (ak ho nemajú veľký). Napríklad pri tých svadbách - určite všetci radi oznámia, že sa berú, aspoň ušetria za rozposielanie svadobných oznámení :p
ale to je len taký nápad no
12. 5. 2012 15:28:04
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764007
ora
verified
rating uzivatele
(14 hodnocení)
12. 5. 2012 20:16:31
Ahoj, spoléhat se na internetovou propagaci přes vyhledávače pro lokální služby je neefektivní. Pro marketing je důležité se ptát lidí co si Vás objednali , kde se o Vás dozvěděli. Vsadím se, že lidí, kteří Vás našli na internetu je naprosté minimum. Svatba je pro každého jedinečná událost a tak se většina lidí zřejmě řídí na základně osobního doporučení. A na tenhle fakt je potřeba se zaměřit.
Místo Fan page využijte osobní profil - to proto, že tak snadněji budete snadněji k dosažení (přátelé přátel) a dostane se i k dalším informacím - kdy "přátelé" budou mít vlastní svatbu nebo na nějakou jdou atd. Shánějte Facebookové přátele, kde to jde - výstavy, zákazníci atd. Budete tak moc mnohem efektivněji komunikovat - spousta lidí, které někde potkáte tak si Vás mezi přátelé přidají - protože budou vědět, že se jim budete jednou na jejich svatbě hodit.
Dodržujte samozřejmě zásady FB a na osobním profilu nepropagujte přímo své služby, pouze sebe :-)).
Postarejte se o to , aby na každé svatbě, které budete aby každý věděl kdo jste - např. místo popruhu s nápisem Nikon (Canon) si nechte udělat popruh s adresou
vašeho webu, stejně tak ozdobte jako tašku, kufr, auto. Každému ze svatby dejte vizitku s tím jak si mohou jednoduše objednat fotky ze svatby.
Doporučující efekt můžete i zvýšit tím, že na vizitce budete mít za doporučení svatby nějaký favor (zarámovaná fotka novomanželů...).
Jste poměrně mladý - zaměřte se tedy na to , aby Vaši přátelé věděli co děláte - a k tomu se hodí osobní profil na Facebooku přímo skvěle. Pár set přátel na FB vám časem vygeneruje tolik práce, že budete fotit každý týden. Budete si pak muset jako jeden můj známý fotograf pořídit rychlý vůz, abyste stihnul přejíždět mezi svatbami :-))
SEO nechte expertům na webtrhu a jejich eshopům...
12. 5. 2012 20:16:31
https://webtrh.cz/diskuse/jak-na-marketing-stranek-svatebniho-fotografa/#reply764006
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit